Kako Facebook predlaže prijatelje?

Jel ste se i vi nekad pitali kako facebook zna koga poznajete ili sa kime se družite? Danas sam otvorio fb aplikaciju i u delu “osobe koje možda znate” mi se pojavila kasirka iz marketa u koji često idem po namernice. To me je nateralo na razmišljanje kako je facebook povezao nas dvoje? Istražio sam malo i evo šta sam saznao.

Zvanično objašnjenje kako facebook predlaže prijatelje je da koriste faktore kao što su: zajednički prijatelji, članstvo u istoj grupi, oznake na slikama, na osnovu informacija o obrazovanju ili poslu i mnogim drugim faktorima. Ti “drugi faktori” su vrlo kontraverzni, posebno kada predloženi prijatelj iskoči, a vi nemate nikakvih dodirnih tačaka.

Kako radi facebook algoritam za prijatelje?

Nemojte misliti da facebook nasumično predlaže prijatelje. Iza svega toga stoji jako dobar algoritam koji se hrani podacima koje facebook skuplja o vama. Najčešći razlog za predloge je ako imate zajedničke prijatelje, što je po mom mišljenju sasvim normalno, ali ostali razlozi su mi malo probudili sumnje u facebook. Šta sve facebook zna o vama i vašim prijateljima verovatno niko sem njih ne zna, ali pronašao sam odgovore na ono što se sigurno zna.

Kako facebook koristi slike za predlog prijatelja?

Ako ste označeni na istoj slici sa nekim, a niste prijatelji na facebook-u, sigurno će te jedno drugom izaći u predloženim prijateljima. Ali to nije sve, facebook ima softver za prepoznavanje lica, tako da ne morate čak ni biti označeni na slici da bi znao da ste to vi.

Tako da ako izađete u klub i završite slučajno u pozadini slike nekog kog prvi put vidite, sasvim moguće da će vam izaći u “osobe koje možda znate” čim se ta slika objavi na facebook-u.

Facebook-ov softver za slike može čak i da prepozna mesto gde se nalazite na osnovu pozadine, tako da ako prepozna da ste bili na istom mestu kao i neka druga osoba, može da vas spoji kao potencijalne prijatelje.

Da li facebook prati vašu lokaciju?

Facebook je pre par godina priznao da je koristio lokaciju korisnika za svoje potrebe, ali danas to ne priznaju tako javno. Kada instalirate facebook aplikaciju na mobilni, on vam automatski traži dozvolu za pristup vašem kalendaru, kameri, kontaktima, lokaciji, mikrofonu i skladištu fajlova. Facebook-u se dešava da predlaže osobe koje nemaju zajedničke prijatelje, nemaju zajedničke interese i jedino što imaju zajedničko da su nekad delile isti fizički prostor. Stručnjaci za cybersecurity tvrde da to nije slučajnost.

Tako da je moguće da vas facebook poveže sa nekim ukoliko provedete duže vreme u istoj prostoriji. Jedan od komentara običnog fb korisnika na koje sam naišao je bio: “Facebook od mobilnih baznih stanica dobija podatke o lokaciji i kretanju vašeg telefona, cak i ako je to običan stari telefon bez gps-a i interneta. U sugestijama za prijatelje tog dana vam izadje neko koga ste sreli na ulici ili klubu samo zato što ste imali uključen telefon na istom mestu.”

Takođe kad smo kod lokacije, ukoliko tagujete mesto gde se nalazite u okviru statusa ili neke slike, facebook može povezati osobe koje su posetile to isto mesto.

Da li facebook predlaže prijatelje na osnovu kontakta u vašem imeniku?

Ovo je jedna od stvari koje facebook javno priznaje. Prilikom instaliranja aplikacije facebook će tražiti dozvolu za pristup vašim kontaktima, ukoliko ste dali dozvolu predložiće vam sve osobe koje još uvek niste dodali za prijatelja. To i nije toliko strašno ukoliko u imeniku držite samo osobe koje poznajete. Ovo možete sprečiti tako što će te u podešavanjima telefona oduzeti dozvolu za kontakt facebook aplikaciji. Takođe u samoj fb aplikaciji treba da isključite sinhronizaciju kontakta.

Komentar koji je ostavio jedan nezadovoljan korisnik Facebook-a.

Takođe može se desiti da vam u predložene prijatelje izađe neko ko ima vaš broj u kontaktima. Ili da vi izađete nekome ko ima vaš broj. Mislim da je ovo jako opasno jer ako date nekome broj on može doći do vašeg facebook profila. I to ne možete nikako sprečiti.

Da li Facebook predlaže prijatelje koji gledaju vaš profil?

Za ovo ne postoje zvanični dokazi. Moguće da facebook algoritam pomisli da ako smo pogledali nečiji profil više puta da se poznajemo i toj osobi nas stavi u predložene prijatelje. Pored svih trikova koje facebook koristi ovaj nas ne bi začudio, ali facebook tvrdi da ovo nije slučaj. Iskustva i mišljenja korisnika su podeljena na ovu temu. Jedan od korisnika facebook je podelio svoje mišljenje na ovu temu:

Mislim da ako vam ljudi gledaju facebook profil često, da vam oni izađu u predloženim. Imao sam ovakvu situaciju sa jednom devojkom. Počela je stalno da mi izlazi u “osobe koje možda znate”. Nemamo zajedničke prijatelje, ne živimo blizu jedno drugom i nemamo ista interesovanja. Nemam nijedan njen kontakt podatak, mislim da mi ona izlazi jer me je progonila preko facebook.

Kod ovoga mislim da treba verovati Facebook-u, iako sigurno čuvaju podatke ko kome gleda profil, ne verujem da im je to bitan faktor kod sugestija za prijatelja. Tako da ako vam neko stalno izlazi u predloženim prijateljima ne mora da znači da vam je posećivao profil.


Da li facebook pixel ima veze sa predloženim prijateljima?

Facebook piksel je kod koji se nalazi na sajtovima van facebook-a. Prikuplja podatke o posetiocima sajta i među ostalom omogućava da se oglašavate na fb ljudima koji su posetili određeni sajt.

U principu facebook prati vaše radnji i van samog facebook-a. Pomoću piksela zna koje sajtove posećujete i vaša interesovanja, na osnovu toga je moguće da vam predloži osobe koje imaju ista interesovanja kao i vi.

Ono što je zanimljivo kod ovoga je i da većina sajtova fakulteta i drugih obrazovanih ustanova ima kod fb pixela na svom sajtu. Tako da iako ne stavite u fb informacijama na koji fakultet idete u vašim predlozima za prijatelje će biti profesori i kolege sa fakulteta.

Jedna od stvari koja još uvek nije potvrđena, ali korisnici veruju da je istina je da Facebook ima pristup o tome šta pretražujete preko Google-a.

Ukoliko koristite istu WIFI mrežu, Facebook vas može spojiti kao prijatelje. Ovo se obično dešava ako se nakačite na isti wifi u kafani, kafiću ili biblioteci.

Kako iskljuciti facebook predložene prijatelje?

Da li je moguće isključiti sugestije za prijateljstvo koje vam šalje Facebook? Jednostavno ne. Da li je moguće da isključimo da se mi pojavljujemo drugima? Isto ne. Nažalost mi kao korisnici ne možemo uopšte da utičemo na ovo. Jedina stvar dobra je da ako prestanete da dodajete nove prijatelje na neko duže vreme, facebook-ov algoritam će prepoznati da ne želite više prijatelja i prestaće da vam šalje notifikacije i prikazuje “osobe koje možda znate” na početnoj stranici.

Zaključak

Facebook, kao i sve društvene mreže, postoji jer za njim postoji potražnja. Neki misle da je ova mreža besplatna, ali zapravo korišćenje plaćamo svojim informacijama. Iako ovako neke funkcije izgledaju bezopasno, algoritmi koji se kriju iza njih predstavljaju moguću opasnost.

Trebali bi da se zapitao zašto provodimo toliko vremena na društvenim mrežama, zašto prihvatamo svaku notifikaciju koja nam stigne? Šta nam znači označavanje lokacije? Da li želimo neku vrstu socijalne zasluge za to što smo bili na nekom kul mestu? Da li je bitno da piše gde radimo i koju smo školu završili? Verujem da vaši pravi prijatelji sigurno već znaju čime se bavite i koju ste školu završili, sa njima uvek možete sesti uživo i pričati o mestima gde ste bili i gde želite da odete. Naravno mogli bi se našaliti i reći da čak i ako sednete uživo da Facebook preko mikrofona vašeg telefona sluša sve što pričate. Ali nećemo zalaziti toliko daleko, iako sam istraživajući ovo naišao na mnoge ljude koji bi rekli da je to istina.

Zabrinjavajuće je šta sve facebook prati i zna o nama, iskreno se razmišljam da li je vreme da prestanemo da koristimo facebook. U redu je predložiti osobe koje možda poznajemo na osnovu zajedničkih prijatelja ili slika, ali pratiti sve kontakte i lokaciju je previše.

Ovo je samo moje mišljenje, postoje i one pozitivne strane, ova funkcija je pomogla nekim ljudima da povrate kontakt sa prijateljima iz detinjstva sa kojima se nisu videli i čuli decenijama, a nekima je pomogla da sasvim spontano pronađu ljubav. Facebook zna da bude vrlo koristan i moćan alat, ali sa njim dolazi velika odgovornost.