Kako koristiti WhatsApp na računaru?

Iako je WhatsApp namenjen prvenstveno za korišćenje na telefonu, postoje situacije kada je jako zgodno da možete da imate WhatsApp i na kompjuteru ili laptopu. Postoji nekoliko načina na koje možete koristiti WhatsApp na računaru, u ovom uputstvu ćemo se osvrnuti na svaki od njih.

Najlakši način za korišćenje WA na kompjuteru je preko WhatsApp Web, međutim postoje još dva načina. Postoji opcija da skinete zvaničnu Windows aplikaciju ili da koristite WhatsApp preko emulatora. Pročitajte u nastavku kako ove opcije funkcionišu i kako da izaberete koja je najbolja za vas.

Opcija korišćenjaIstovremeno radi i na telefonu?Glasovni poziviVideo poziviDodavanje statusa
WhatsApp WebDANENENE
Windows aplikacijaDANENENE
Bluestacks EmulatorNEDADADA
Razlike i načini na koje možete koristiti WhatsApp na kompjuteru

Imajte na umu da ukoliko želite da koristite Windows aplikaciju morate da imate operativni sistem Windows 8.1 ili noviji. Znači ako i dalje koristite sedmicu ili pređite na desetku ili birajte između druge dve opcije.

Kako koristiti WhatsApp na kompjuteru (web opcija)?

Korak 1: Na vašem računaru, otvorite bilo koji veb pregledač – Chrome, Firefox, Edge itd.

Korak 2: Idite na ovu stranicu: https://web.whatsapp.com/.

Veb stranica WhatsApp Web-a

Korak 3: Sada morate da skenirate QR kod koji vam se bude generisao. Ukoliko imate Android telefon, otvorite vaš WhatsApp i kliknite na tri vertikalne tačkice u gornjem desnom uglu i zatim izaberite opciju WhatsApp Web. Ukoliko imate iPhone, otvorite WhatsApp i kliknite na Settings i izaberite WhatsApp Web.

Korak 4: Kada ste izabrali opciju WhatsApp Web, kliknite na LINK A DEVICE. I skenirajte QR kod koji se nalazi na ekranu vašeg računara.

Korak 5: To je to, vaš WhatsApp će vam se otvoriti na kompjuteru. Klikom na kontakte možete da nastavite da ćaskate ili da šaljete nove poruke.

Imajte na umu, da bi WhatsApp radio na ovaj način, vaš telefon na kom je aktivan vaš WhatsApp nalog mora sve vreme da bude priključen na internet. Ako vam ovo ne odgovara možda su drugi načini bolji za vas, nastavite da čitate.

Kako koristiti WhatsApp preko Windows aplikacije?

Ovo je po mom mišljenju najbolji način za korišćenje WhatsApp-a na kompu, jedina možda mana je što morate imati obavezno WhatsApp i na telefonu. Takođe podsećam da morate imati operativni sistem Windows 8 ili neki noviji.

Korak 1: Na vašem računaru otvorite veb pregledač i idite na ovu stranicu: https://www.whatsapp.com/download/.

Korak 2: Kada ste ušli na stranicu kliknite na DOWNLOAD FOR WINDOWS (64-BIT).

Korak 3: Kada se skidanje završi, otvorite WhatsAppSetup.exe fajl koji ste preuzeli.

Korak 4: Sačekajte da se WhatsApp instalira na vašem računaru. Instalacija traje bukvalno par sekundi i vi ne morate ništa da klikćete.

Korak 5: Kada se instalacija završila videćete QR kod na vašem ekranu.

Korak 6: Otvorite WhatsApp na vašem telefonu, idite na tri tačkice u gornjem desnom uglu pa na opciju WhatsApp Web. Ili ukoliko koristite iPhone uđite u WhatsApp pa Settings i onda WhatsApp Web.

Korak 7: Skenirajte QR kod da biste se povezali. I možete da nastavite da koristite WhatsApp na kompjuteru.

Izgled WhatsApp aplikacije na kompjuteru

Kao što možete da primetite prva dva načina za korišćenje WA na računaru rade skoro identično. Za oba je potrebno da vaš telefon bude priključen na internet.

Kako koristiti WhatsApp na kompjuteru preko emulatora?

Ovo je za najzahtevnije korisnike, na ovaj način ćete imati sve WhatsApp funkcije sa telefona i na kompjuteru. Jedina mana je što nećete moći u isto vreme da imate i koristite WhatsApp i na telefonu. Za ovaj način je potreban emulator odnosno softver koji prosto rečeno imitira karakteristike druge platforme (npr. virtuelni android telefon). Koristićemo BlueStacks emulator, njega smo već koristili u uputstvu za instaliranje TikTok-a na kompjuter.

Korak 1: Na vašem računaru otvorite veb pregledač i idite na ovu stranicu: https://www.bluestacks.com/.

Korak 2: Kada ste otvorili sajt BlueStacks-a, skinite aplikaciju klikom na Try BlueStacks (Beta).

Veb stranica BlueStacks-a

Korak 3: Kada ste skinuli fajl za instalaciju, pronađite ga u folderu gde vam se obično preuzimaju fajlovi i pokrenite instalaciju.

Korak 4: Kliknite na dugme Install now.

Korak 5: Nakon instalacije aplikacija će se sama pokrenuti, sada treba da instaliramo WhatsApp. Otvorite Play Store.

Korak 6: Da biste koristili Play Store morate da se prvo prijavite preko vašeg Google naloga. Kliknite na Sign in i ulogujte se na vaš nalog.

Možete ako želite i da napravite poseban nov Gmail nalog, ali najlakše je da se samo prijavite pomoću starog.

Korak 7: Nakon što ste se ulogovali na vaš Google Play nalog u pretrazi ukucajte WhatsApp.

Korak 8: Kliknite na Install da preuzmete i instalirate WhatsApp.

Korak 9: Kliknite na Open da otvorite WhatsApp aplikaciju.

Korak 10: Sada treba da povežete vaš broj telefona. Standardno izaberite zemlju i ukucajte broj. WhatsApp će vam poslati sms poruku sa kodom koji morate posle da ukucate da biste verifikovali da je to vaš broj telefona.

Korak 11: I to je to, sada možete nastaviti da koristite WhatsApp na kompjuteru kao da ste na bilo kom telefonu.

Nemojte da zaboravite da na ovaj način možete u isto vreme imati WhatsApp samo na kompjuteru. Znači automatski kad se prijavite na kompu odjaviće vas sa telefona (i obrnuto).

Zašto koristiti WhatsApp na kompjuteru?

Ako ste stigli sa čitanjem do kraja ovog uputstva verovatno već imate svoj razlog zašto vam je potreban WhatsApp na vašem kompjuteru ili laptopu. Tako da sam možda trebao ovaj deo da ubacim još u uvodu, ali sad je svejedno. Lično provodim dosta vremena za računarom, tako da mi je vrlo zgodno da ne moram da uzimam telefon u ruke da bih odgovorio na poruku. Jednom mi se čak desilo da mi se telefon pokvario, pa sam imao sreće da sam mogao da koristim WhatsApp preko kompjutera. Tako da neki od razloga koji su mi pali na pamet su:

  • provodite dosta vremena za kompjuterom pa da možete brzo da odgovorite na poruke
  • pokvario vam se telefon ili imate neki stari telefon (ciglicu) na koji ne može da se instalira WhatsApp aplikacija
  • koristite WhatsApp poslovno, pa da imate lakšu komunikaciju sa klijentima
  • imate više brojeva telefona, pa želite da imate 2 ili više naloga
  • slanje dokumenata i fajlova je lakše ako imate WhatsApp na računaru

Mala napomena, pazite ko vam ima pristup računaru da vam ne bi čitao poruke neko ko ne treba. Nadam se da ovo uputstvo nije bilo previše haotično i komplikovano i da ste naučili kako koristiti WhatsApp na kompjuteru.