Šta je YouTube Shorts? + detaljan vodič za korišćenje!

Youtube je nedavno na svojoj platformi uveo nešto novo, radi se kratkoj formi videa predviđenoj za kreatore i gledaoce koji prvenstveno koriste mobilni telefon. Svi žele parče kolača koji TikTok trenutno poseduje, tako da i YouTube ima svog konja za trku pod nazivom YouTube Shorts.

Youtube Shorts je opcija koja omogućava kreatorima da prave kratke vertikalne videe pomoću pametnog telefona i alatki koje se nalaze u YouTube aplikaciji. Shorts neće imati svoju posebnu aplikaciju, već će se nalaziti u okviru kartice na početnoj stranici mobile aplikacije YouTube-a.

YouTube je praktično pozajmio osnovne funkcije TikTok aplikacije i napravio svoj klon. Za sad Shorts poseduje kameru sa više segmenata koji omogućava spajanje više kratkih klipova u jedan, alat za dodavanje natpisa/teksta u videu i dodavanje muzike iz kataloga. Možete i sami primetiti da nedostaje dosta funkcija koje TikTok i Instagramov Reels imaju, ali ovo je tek beta faza tako da ne možemo očekivati sve na početku.

Image Credit: YouTube

YouTube je već najavio nove funkcije koje će uvesti. Jedna od najzanimljivijih je mogućnost da koristite audio zvuk iz bilo kojeg video snimka koji se već nalazi na YouTube. Tako da već sada možete očekivati da će se ovo koristiti za parodije na najbolje domaće video klipove i replike iz filmova.

Kako napraviti Youtube Shorts video?

YouTube je požurio i lansirao Shorts u Indiji nakon što je tamošnja vlast odlučila da potpuno banuje TikTok. Tako da danas je YouTube Shorts-ov alat za pravljenje videa dostupan samo u Indiji i Americi (SAD). Iako ovde kod nas nemamo pristup Shorts alatu u okviru YouTube mobilne aplikacije, i dalje možemo da pravimo Shorts videe.

Ako nekim slučajem ovo čitate iz Indije ili Amerike, onda možete u YouTube aplikaciji da kliknete na Create i pronađete Create a Short. Trenutno svi ostali moraju da prave Shorts “ručno”.

Kreiranje Shorts videa je zaista jednostavno, čak i bez YouTube-ovog alata. Bilo koji vertikalni video koji traje manje od 60 sekundi koji otpremite na YouTube se svrstava kao Shorts.

  1. Kliknete na ikonicu za kreiranje (+) u mobilnoj aplikaciji ili na vašem računaru.
  2. Izaberete opciju Upload a video, kao i kada otpremljujete normalan video.
  3. Izaberete video koji želite da otpremite, zapamtite samo da mora da bude ispod 60 sekundi i da orijentacija bude vertikalna ili kvadratna (1:1, 9:16).
  4. Napišite naslov i opis videa, preporučljivo je da stavite u naslovu ili opisu haštag #Shorts.
  5. Kliknite na Upload da otpremite video.

Preporučio bih vam da video bude do 58 sekundi jer se dešava da YouTube ponekad doda sekundu. Takođe YouTube nije specificirao minimalno trajanje videa, ali nemojte baš ispod 5 sekundi. Slobodno dodajte thumbnail sličicu koja nije vertikalna jer će se u okviru Topic kartice #shorts prikazivati.

Rezolucija za YouTube shorts
Orijentacija i preporučena rezolucija za YouTube Shorts.

Iako možete praviti kvadratne Shorts videe, varijanta 9:16 mnogo bolje izgleda. Jedina prednost koju 1:1 ima je da je video centriran na sredini, tako da su vrh i dno ekrana crni. Na taj način gledaoci mogu lakše da vide naziv vašeg kanala, naslov videa i dugme za pretplatu.

Još jedan mali savet, u okviru kastomizacija vašeg kanala možete dodati istaknute sekcije. Posetite vaš YouTube Studio, pronađite Customisation i dodajte istaknutu sekciju Short videos. Ne morate ovo da odradite, ali mislim da će ovo olakšati gledaocima da prate vaš sadržaj.

Gde možete da gledate YouTube Shorts?

YouTube Shorts video snimke možete da pronađete na početnoj stranici u mobilnoj aplikaciji YouTube-a. Uđite u aplikaciju i skrolujte malo na dole i videćete karticu Shortsbeta sa vertikalnim videima. Ukoliko ne možete da pronađete, u pretragu ukucajte shorts i trebalo bi da se pojavi kartica.

YouTube Shorts na početnoj stranici
YouTube Shorts prilikom pretrage

Ono što sam primetio da među Shorts videima na početnoj stranici ima domaćeg sadržaja. Ali kada kucate Shorts u pretragu i tako gledate izlazi samo strani sadržaj, pretežno Indijski. Samo gledanje videa funkcioniše identično kao na TikTok-u. Pored imena kanala stoji dugme za pretplatu, tako da je ovo odličan način da se dođe do nove publike.

YouTube Shorts Beta primer videa

Sa desne strane se nalaze lajk i dislajk dugme, komentari i share dugme. Iznad toga se nalaze tri tačkice, ako kliknete na njih možete da pročitate opis videa. Što može biti vrlo korisno da se dobije širi kontekst videa. YouTube još uvek testira sve ovo, tako da sam izgled može da se promeni.

Da li se Youtube Shorts može monetizovati?

Ima li para, da li se može zaraditi od YouTube Shorts videa? Da, ali u stvari ne. Kada otpremite video na YouTube, bilo da je reč o Shorts ili običnom video snimku, on taj video prikazuje na više mesta. Vaš video se može pojaviti na YouTube-ovoj početnoj stranici, na subscription feed-u, u predloženim videima i tako dalje. U principu, svi pregledi koji dolaze izvan Shortsbeta kartice mogu biti monetizovani jer postoji mogućnost prikazivanja reklama. Ipak pošto se radi o veoma kratkom video sadržaju, sigurno se nećete obogatiti od pregleda.

Ako pregledi dolaze iz Shorts kartice nije ih moguće monetizovati jer ne postoje reklame. YouTube je najavio da će u budućnosti postojati način za zaradu i da se na tome aktivno radi. Dakle, trenutno najveća korist od kreiranja Shorts videa su pregledi i nova publika koju možete pridobiti na ovaj način.

Zaključak

Ovim projektom YouTube jasno odaje priznanje uspehu TikTok-a ili bi neki rekli nonšalantno kopira celu aplikaciju. Nakon Snapchat-ovog Spotlight-a i Instagram-ovog Reels-a dolazi i Youtube Shorts. Od ove tri “kopije” meni je najzanimljivija Shorts. Zašto? Snap i Instagram ne mogu da naprave “bolji TikTok”. YouTube Shorts ima ogroman potencijal u vidu baze video snimaka i muzike sa YouTube, plus talentovanih kreatora. Ukoliko dođe do odgovarajuđe integracije, YouTube bi mogao da parira TikTok-u.

Svakako YouTube Shorts će imati olakšan posao na onim tržištima gde je TikTok zabranjen. Sasvim je moguće da će se i još neke zemlje, poput Indije, odlučiti za banovanje TikTok-a.

Jedna od stvari koju sam siguran da će YouTube odraditi bolje od TikTok-a je monetizacija. YouTube je jako dugo u ovom poslu, i ako neko zna da unovči video sadržaj to su oni.

U konačnici, vreme će pokazati da li je YouTube i dalje kralj video sadržaja na internetu.